Andas in- andas ut…ska det va så märkvärdigt?

Andas gör vi ju hela tiden varje dag så länge vi lever.
Men vad vi glömmer och kanske inte vet är att andningen gör mer för oss än att syresätta vårt blod.

Det är inte för intet som vi ibland säger: Stanna upp och hämta andan när du stressad, eller ta tio andetag…För andningen kan få oss att gå ner i varv i hektiska eller pressade lägen och dessutom få oss att stanna upp och vara i nuet. Själva frågan ”Nuet” får vi ta vid ett annat tillfälle…det kan vi säga en hel del om så det får en egen rubrik.

Det finns en mängd olika andningstekniker men oxå tre olika sätt på hur vi andas beroende på vilken situation vi befinner oss i. Magandning- bröstkorgsandning- nyckelbensandning.

Magandningen är när vi står eller sitter det effektivaste sättet att syresätta blodet. Dra ett djupt andetag långt ner i magen och töm sedan ut med en skön suck.

Att bröstkorgsandas är ett effektivt sätt när vi behöver spänna magen som tex vid ett tungt lyft och vi behöver skydda ryggen. Kräver mer muskulär insats.

Däremot när vi behöver vara riktigt fysiska och behöver extra mycket luft så tar vi till den slutliga nyckelbensandningen. Det innebär att vi höjer nyckelbenen och låter lungorna få mer plats uppåt.

I yogan kan vi andas på flera sätt och när vi mediterar eller ”bara” är i vardagen så är det skönast med magandningen.

Övning: Sätt ett larm på 7min. Sätt dig bekvämt på en stol med rak rygg eller på golvet med korslagda ben. Lägg din hand i din kupade andra hand och titta på en punkt ca 1m framför dig.

Konsentrera dig på andningen, lyssna på den börja räkna dina andetag. När tankarna för dig någon annanstans börja om och räkna.