Kvinnohälsa – Klimakteriet

 

Klimakteriet – Kvinnohälsa

De flesta kopplar obehag i form av nattsvettningar, vallningar, plötsliga raserianfall, depression och att ha nära till tårarna till klimakteriet.
Men om man fortfarande har regelbunden mens då? Ja, då kan det vara fråga om förklimakteriet – en mycket mindre omtalad hormonförändring hos kvinnor.
°
Förändringarna i hormonnivåerna börjar ofta flera år innan man känner av de första symptomen, ofta så tidigt som i 35-årsåldern. De flesta börjar på ett eller annat sätt att känna av problemen när de är mellan 40 och 45 år.
°
Nu för tiden stressar vi våra kroppar med för mycket jobb, för mycket information eller för dålig mat vilket sätter hela hormonsystemet ur spel. All stress påverkar vår biologi på samma sätt.
– Ju mer kroppen tror att det är krig, kris och svält, desto värre blir vår övergångsålder. Om man jämför med hur det var för våra far- och mormödrar så hade de kanske lite vallningar, och så gick det över. Men på grund av hur vi lever i dag börjar det mycket tidigare, är kraftigare och håller på längre, vissa kvinnor kan ha vallningar i 10–15 år om det vill sig illa.

Kopplingen mellan hormoner, humör, åldrande, nedstämdhet och depression är debatterad. Ofta hör vi att det sjunkande östrogenet och gulkroppshormonet är bovar i dramat. Många lider av sömnstörningar som leder till att man känner sig sänkt och nedstämd, och så kommer humörsvängningar och minskad sexlust.  Hur ska man veta om det är östrogen eller anti-deppmedicin man behöver?

Man vet ju kanske inte ens att man är i klimakteriet, så hur går man till väga och till vem i vården vänder man sig till först? Förbättrar östrogen livskvaliteten? Vilka andra livsstilsfrågor bör man titta på för att må bättre?
Som certifierad stark genom klimakteriet PT/coach/yogalärare har jag verktygen att hjälpa dig hitta balans med träning- & kostråd.

DU har rätt till din livskvalitet! Bara du kan bestämma när du ska göra skillnad.

Välkommen med ditt mejl!