Några ord från en vacker yogini kollega om Juletid.

Första advent Har gjort entré. Jag blir lika överrumplad varje år!

Julen är verkligen en sådan högtid som bjuder in till alla möjliga variationer av allt. En lika mycket ljuv årstid som stressig.

Förutsättningarna för en God Jul är alldeles inom räckhåll. Nedan har jag radat upp några områden, som är vanliga källor till stress under storhelgen. Kanske finns något tips du kan göra till ditt?

Förväntningar. Min erfarenhet är att dessa inte ofta är uttalade, snarare är förväntningarna dolda och okända vilket kan bädda för diverse förvirring. Börja med att tydliggöra dina egna förväntningar för dig själv. Hur ser din mentala föreställning om julen ut? Är den realistisk, och känner alla involverade till den?

Ekonomi och miljö. Kommersen går på högvarv under julen. Och nej, nog är det inte det roligaste att påminnas om till jul, men det går faktiskt att vara medveten konsument utan att vara tråkig. Hur kan dina inköp göras mer med hjärtat än plånboken i år? Hjärtat, plånboken och planeten skulle tacka dig! Informerar dig! Hitta dina sätt! Och vad underbart med alla värmeljus! Ställ en hink eller påse lättillgänglig och släng alla värmeljusbehållare i den för sortering. Se hur stor högen växer! Så ser det även ut hos andra.

Den goda maten. Varje år finns diskussioner kring kost-ovanorna som inrättar sig bekvämt vid julbordet. Här är enkla sunda tips! Känn efter om du verkligen är hungrig och ät tills du är mätt, inte proppmätt. Rutiner rubbas förstås vid högtider, men visst går det att hålla kvar vid någon enstaka? Träning till exempel! Även om du är långt hemifrån, kanske är det möjligt med en långpromenad om dagen?

Och, ALLA MÅSTEN! ALLT SOM SKA HINNAS MED!! Det mest provocerande rådet (tycker jag) är : PLANERA, inför jul. Självklart kommer man på detta när planeringsfasen passerat. Stanna upp då och PRIORITERA och reflektera över vad som egentligen är viktigt. Men än är det inte julafton. Så sätt dig med papper och penna och skissa på vad som önskas göras, hur och när (observera att jag inte skriver måste göras). Bli medveten om att du faktiskt kan skapa dig en riktigt God Jul!

Slutligen. Fundera över syftet med dina beslut och ageranden. Var närvarande, andas! Och som September så elegant säger dig: The party’s in your head!

Ha en strålande december!!

Alexandra K