Novembertrött?

 

Visst kan november vara mysig med sitt mörker och vi får tända ljus och mysa inomhus. Det vi kan känna är dock att vi är tröttare än vanligt. Själv har jag bl.a. valt att fylla på förrådet med Spirulina som jag blandar i morgonsmoothin och det har gett bra effekt.

Mörkret är viktigt för kroppen lika väl som ljuset. Om du känner dig starkt påverkad så kan det bero på att din kropp producerar för mycket av hormonet melatonin, mörker hormonet som gör att kroppen vill sova och återhämta sig. Om du är en av dem som är mer påverkad så se till att vara ute så mycket som möjligt i ljuset och tänd lampor på dagen inomhus. Det hindrar melatonin påslaget och låter serotonin och kortisol att produceras. Serotoninet är ett hormon som påverkar humör och gör dig glad. När du är tillfreds och har en skön tillvaro ökar serotoninet. Det finns även produkter som påverkar serotoninet positivt: rött kött, soja, havre, banan, cashew-hassel- och valnötter.

Fysisk aktivitet kan motverka höstdepression då vi vid tex yoga, joggning producerar stresshormonet adrenalin för att sedan producera endorfiner som ger en lyckokänsla (kroppens egentillverkade lyckopiller) och fulla av energi. En halvtimmes rask promenad eller löprunda ett par ggr i veckan kan hjälpa dig till ett toppenhumör!

Ta kommandot över tankarna och gör dig själv en tjänst: rör på kroppen, ge dig mer  ljus,  och du blir snart mer positiv, lycklig och rofylld.

 

Hepp, nu ska jag ut i löpspåret!

Trevlig, ljus och lycklig helg!

//Sandy

morgonjogg