Kategorier
Sandys blogg

Biohacking

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=”]

[av_image src=’https://www.happyspine.se/wp-content/uploads/2020/02/IMG_20200220_060300_514-300×300.jpg’ attachment=’6160′ attachment_size=’medium’ align=’center’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ admin_preview_bg=”][/av_image]

[/av_one_full][av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=”]

[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” admin_preview_bg=”]
Wikipedia;Biohacking innebär att manipulera biologiska system, främst den mänskliga kroppen, men inkluderar även hela spektrumet av Gör-det-själv-biologi samt mätande av olika biomarkörer.[1] Biohacking handlar om att ta full kontroll över sin egen biologi och innefattar en önskan om att förstå sin kropp och sitt sinne med hjälp av alla medel tillgängliga. Det inkluderar banbrytande vetenskap, ny teknik, tillskott, droger, mediciner, träning, meditation och psykologiska knep för produktivitet, bättre sömn eller ökade energinivåer.[2] Många biohackers är också intresserade av konceptet livsstilsdesign som innefattar en helt fri livsstil bestående av digital nomadism och ekonomisk frihet, för att minimera stress och öka nivån av lycka och tillfredsställelse.

Som vetgirig kostrådgivare och min nyfikenhet för kroppen så har jag nu börjat en självstudie där jag mäter mitt glukos och blodketoner. Varför frågar du?

Jag börjar från början; Född i slutet på 60-talet, född av en kvinna med utländsk ursprung och helt andra kulturella kunskaper vad det gäller kosten. På den tiden var det också allsköns dieter som gällde och har gällt fram till vårt tid. Jag har nog fått prova det mesta då jag var en liten knubbis som liten. Jag har alltid tränat mycket och varit med i olika skollag inom bollsporter och fortsatte med fotbollen länge, även som småbarnsförälder.

Hemma var det dock mycket kolhydrater i kosten, vi stekte limpor i smör och socker, vi åt makaroner i stora lass, ris var en bas i många av våra rätter. Sällan vi åt potatis som små, men det dukades fram till söndagssteken. Min älskade mamma gillade att laga mat och bjöd ofta på matkalas. Dock hade vi många gånger tillgång till godis och framförallt chokladkakor. En stor last under min uppväxt.

När tonåren slog till och mina hormoner började svaja så önskar jag att det hade funnits mer kunskap om påverkan av vår kost. Jag har varit hos gynekologen flertalet gånger för att få ordning på humör, blödningar och svåra migränanfall, har nog provat flertalet olika p-piller för att få ordning på livet. Det vände dock efter barnen när jag blev introducerad till hormonspiralen som blev min räddning.

Idag har jag 2 stora Myom i livmodern som troligen är orsakade av stora blödningar. De håller sig i schack idag men jag har haft ont av dem tidigare. Har fortfarande min hormonspiral och det är jag tacksam för. Då den har möjliggjort att jag kan ta bioidentiskt östrogen idag och hålla mitt hormon i balans. ( mer om detta kommer)

Många av er vet att jag har tävlat i bodyfitness och pressat min kropp till max under några år. Detta har också varit en intressant studie för mig som 40+ att utsätta kroppen för denna stress och se hur den orkat utvecklats, ålder och hormoner till trots. Tuffa dieter och hård träning för att stå på scenen och glittra. Ett SM som 50 åring var mitt mål och jag lyckades dock utan medaljer men det gjorde inget. Jag lärde mig så mycket på vägen som jag ska ta med mig nu när jag fortsätter min biohacking. Jag är ingen forskare med ingenjörsbakgrund utan jag är bara en vetgirig kvinna i klimakteriet som vill veta mer om min kropp och hur jag kan samarbeta med den för att den ska bli sitt bästa jag med både huvud och kropp.

Jag har lärt mig att jag mår sämre av kolhydrater idag, blir svullen, får ont i leder, mina tankar spökar och minskar mitt själv. Men vi har lärt oss att de är livsnödvändiga, hm, eller?

Detta föranleder min nuvarande studie Jag som tränar hårt och jobbar en hel del med kroppen vill vara alert och känna mig stark. Idag behöver det inte vara att pressa upp 390kg i hacksquaten utan vad jag menar är att jag vill orka fungera i min vardag, förebygga benskörhet med träning utan skador och samtidigt ha ett piggt huvud. ( under några av de tuffa tävlingsdieterna var jag riktigt korkad ska du veta)

Idag har jag ändrat kosten och äter nu en ketokost som innebär 80% fett, 15% protein och 5% kolhydrater. Ingen alkohol, inget socker eller sötningsmedel och inga ersättningsprodukter, inga gryn, nötter( kan ta nån för att jag är lite sugen), fröer. Inget gluten och ingen soja. Bara artegen föda i form av kött, fisk, ägg, fågel och rikligt med ovanjordsgrönsaker och så mycket självbärande fett som möjligt

Kan säga att det har tagit 2 veckor att få ner blodsockret till magiska 4,1mmol för att bli keto men ketonerna är fortfarande 0,2-0,3 mmol och behöver komma upp till 1,5-3,0 mmol för att vara säker på att levern jobbar med fettnedbrytning så kroppen får bränslet härifrån. Dock så är jag troligen i ketos redan men behöver ha tillit till processen så att levern får jobba ifred.

To be continued…
[/av_textblock]

[/av_one_full]