Kategorier
Ayurveda

Börjar du känna dig lite ”trög” & svårstartad?

 

Khichadi är en mycket berömd ayurvedisk diet som ordineras som avgiftnings – och föryngringsterapier, exempelvis under panchakarmabehandlingar. Dieten är också väldigt effektiv för att skölja ur – detoxa – slagg (överskott av kapha) i övergången till vår och sommar. Eftersom den är mycket lättsmält samtidigt som den är näringstät är det lätt för kroppen att ta upp näringen. Därför är Khichadi extra lämplig för personer som har en dålig ämnesomsättning eller dålig matsmältning, t ex efter långvarig sjukdom, vid feber eller hög kapha, som t ex efter en lång kall vinter.

Khichadi är baserad på skalade/oskalade mungbönor, basmatiris, ghee, kryddor som passar till alla kroppstyper. Konsistensen liknar en tjock soppa.

Ingredienser 

1 dl skalade (gula)/oskalade (gröna) mungbönor*
1 dl basmatiris
5-6 dl vatten
1 msk ghee (klarat smör)
1 tsk spiskumminfrö
1 tsk gurkmeja
½ tsk bockhornsklöver (vata- och kaphadominans)
½ tsk senapsfrön (kaphadominans)

Tillredning

  1. Blötlägg mungbönor, med skal, minst 14 tim, utan skal 2- 4 tim.
  2. Koka upp 5 dl vatten i en kastrull. Tillsätt tvättade mungbönor, ris och gurkmejan.
Koka under lock på låg värme så länge det behöver för att bli klart.
  3. Värm upp ghee på medelvärme i en stekpanna och tillsätt kumminfrön (eventuellt bockhornsklöver, senapsfrön eller andra kryddor, se nedan). När spiskumminen är gyllenbruna, häll innehållet i risblandningen och koka under lock
tills detta är färdigkokt.
  4. Om du föredra konsistens som soppa, tillsätt mera kokt vatten i slutet.
  5. Servera med salt, färskhackad ingefära och lite limesaft.

*Mungbönor kommer skalade eller med skal
 (skalade är gula, de utan grön). Mungbönor med skal behöver blötläggas en hel natt för att få samma koktid som riset. De gröna med skal kan köpas i en vanlig butik, ICA, Coop etc.

Anpassa receptet till din dosha

Personer med bra matsmältning kan lägga till fler kryddor i receptet
och även fler grönsaker som morot, broccoli, blomkål, ärtor och tomater.

Dessa grönsaker kan läggas i grytan när riset och bönornas kokat halvtid.
Man kan också fräsa en medelstor hackad lök och 2 vitlöksklyftor tillsammans med ghee och kumminfrön i en stekpanna (för Vata och Kapha är även krossade bockhornsklöverfrön bra). Bryn detta i några minuter och sätt till 1 tsk koriander pulver. Efterstek något och häll över i ris- och bönpanna. Stek under lock till riset är färdigt.

Servera som tidigare och om man vill med lite svartpeppar.

Som detoxdiet för de olika doshorna

Vata** – 3 dagar till morgon, middag och kväll
Pitta – 5 dagar till morgon, middag och kväll
Kapha – 7 dagar till morgon, middag och kväll

  • Är du hungrig kan du äta fler än rekommenderade tre gångerna per dag. Men äta endast Khichadi vid alla mål under hela detoxen.
  • Drick endast varmt vatten eller örtte under detoxen

Under detox kan magen generellt bli lite trögare

** Vatatyper kan bli en aning förstoppad av en monodiet med Khichidi. Därför rekommenderas att även äta fibrer som linfrön, psyliumfrön etc i kombination. T ex med vatten innan sängdags. För utdrivande örter, kontakta en ayurvedaspecialist.

Recept och text Sangeeta Balaprakash
[/av_textblock]