Kokosfett

 

Jag har flera gånger fått frågan varför kokosoljan är att föredra som fett och nu letade jag upp ett svar från Sanna Ehdins matbok.

”kokosolja är nyttigt

Kokosolja har felaktigt fått ett dåligt rykte eftersom den som testats tidigare har varit av härdad. Kokosoljan är nyttig av flera skäl. Dess mättade fett har kortare kedjor(är halvfast eller flytande vid rumstemperatur) som är lätt för kroppens celler att absorbera och smälta enzymer. Därmed tillför den snabb och bra energi till cellerna, vilket är bra för sköldkörteln och kroppens energiämnesomsättning. Kokosoljan kan även underlätta viktminskning eftersom de medellånga fettkedjorna inte cirkulerar i blodet utan tas upp av levern direkt och omvandlas till energi. Dessutom lagras dessa fettsyror inte kroppsfett”

”Kokosoljan innehåller nyttiga fettsyror. Laurinsyran utgör 40-50% och den omvandlas till monolaurin, vilket skyddar mot virus- och bakterieangrepp. kokosoljan innehåller även kaprylsyra som gynnar tillväxten av goda tarmbakterier och speciellt mjölksyrabakterier (laktobaciller) Kokosoljan förbättrar upptaget av fettlösliga vitaminer, mineraler och aminosyror, vilket exempelvis minskar behovet av vitamin E. -Köp den kallpressade.”

Ex.