Midsommar och Alkohol – mitt val

Fågelkvitter, solen på en blå himmel och klockan står på 05,13  när jag slår upp ögonen. Vad i hela friden väckte mig? Ingen aning för inte ens skatorna har vaknat för att frossa i körsbärskarten som finns i trädet utanför sovrumsfönstret. Ligger och testar om det går att somna om – reflekterar över hur mitt huvud vaknat och börjat sitt intressanta arbete. Inser lönlösheten i att ligga kvar på kudden och tassar upp.Vad väckte mig? Det är semester och min första vecka har passerat så det kan helt enkelt vara att jag börjar bli klar med vårens bearbetning och vetskapen om att höstplaneringen är grovplanerad. Kroppen är redo för semester!

Igår hade vi en jättemysig kväll med familjen. Freddy – mellankillen fyller på torsdag men då alla inklusive han har midsommar-förberedelser av olika slag så blev vi bjudna på smörgåstårta. Vi är en ganska stor familj med flera syskon som bor på olika håll så är det svårt att få ihop alla. Det var lättare förr när vi var yngre och inte hade ynglat av oss så. Idag ses vi oftast en familj i taget så mamma och pappa har fått en del att stå i istället när de ska fara runt och fira oss alla.  Freddy bor på landet i en stuga som han renoverat och gjort så fin. Superstolt över det han åstadkommit. Tänk att det blev så bra. Killen som snozzade varje morgon och underlät att städa rummet tills kläderna var slut och det inte gick att skilja damm och strumpor på golvet. Han har en fantastisk lite stuga som alltid är så välstädad och ett jobb som han stortrivs med. Han jobbar i gruvan, kör borrmaskin och nu får han även spränga. Mamma hjärtat snörps åt men han är glad och jag är stolt. Nu när barnen är vuxna så blir det en del intressanta diskussioner vid matbordet. Allt ifrån politik, pension, hur ont en massage kan göra till midsommarfirande.

Och nu kommer vi nog till pudelns kärna. Det var det som väckte mig tror jag. Yngsta sonens flickvän reflekterade över deras midsommar och hur det firas i dagarna tre. Alkohol är en stor del i detta sammanhang. Nu kanske jag låter präktig och så må vara men jag har gjort ett aktivt val idag. Förr så gjorde jag likadant och firade i dagarna tre. Vi sågs för att plocka blommor och klä midsommarstång, flera tog en öl eller två allt i ett härligt socialt sammanhang. Midsommar kom med lekar och dans kring stången där det kom fram både det ena och det andra till kaffe och jordgubbstårtan innan vi tog en brake inför kvällens logdans. Även denna dag flödar alkohol i ett socialt härligt sammanhang. Dag tre startar med champagnefrukost och vi återsamlas innan avfärd på cykel till grannen för grill och poolparty. Även denna dag flödar alkohol i ett härligt sammanhang. Det var tid som vi reflekterade över och mamma sa att det var lika på deras tid när de var unga. Flickvännen sa att ”Hur orkar ni?” Och så sant – hur orkar man? Präktigt eller inte men jag vet att jag inte reflekterade då för det var så trevligt att ses och när vi berättade om denna helg när vi sågs närmre 100 personer i alla åldrar. Jag gjorde inte ett aktivt val att låta bli alkoholen då, för alla andra drack ju – grupptryck. En del mer än andra och självklart var det de som lät bli också, men inte jag vad jag minns. Jag följde strömmen. Idag gör jag ett aktivt val! Jag dricker väldigt sällan alkohol idag och då väljer jag med omsorg. Bubbel är ok och alkholfria alternativ har jag testat. Jag undviker idag gluten och socker för att min kropp mår väldigt dåligt av det. Med hjälp av kosten har jag idag fått bort alla mina IBS symtom och mår riktigt bra. Är olyckan framme och jag får i mig ”fel” saker blir jag jättesjuk så valet är ganska lätt. Men det är inte gluten i all alkohol säger du då. Fast det är inte poängen för jag har lärt mig så mycket mer om hur min kropp reagerar idag så jag väljer bort det som belastar min lever och bukspottkörtel. Det har förändrat min kropp både visuellt och hur det känns, mindre humörsvängningar, mindre svullnad i kroppen, mer kreativitet, här kan listan bli lång. Har en helt ny energi i kroppen och alla dagar kan jag ha kul på även dagen efter en ”kul” sammankomst för jag är inte ”bakis” längre.

Jag vaknade idag med en härlig pigg känsla i kroppen och reflekterar över tid som varit och som är idag. Så tacksam och ödmjuk för de erfarenheter jag fått på vägen. Utan dem hade det sett annorlunda ut – hur har jag ingen aning om.  Jag Älskar min underbara familj! Vi har våra erfarenheter, mer ska vi få och jag tror det kommer fler intressanta diskussioner i framtiden

Nu njuter jag av solen på en blå himmel, fågelkvittret – skatorna som letat sig fram till körsbärsträdet, grannen tassar ut efter morgontidningen och en sommardag har vaknat till liv. Jag sitter här nu innan de flesta andra har vaknat och ler. Jag har gjort ett aktivt val och följer inte strömmen längre – min midsommar är utan alkohol.

 

//Sandy