Kategorier
Sandys blogg

Homoestas

 

Homeostasis är upprätthållandet av näringsämnen och avfallsprodukter i cellerna via den inre miljön. Homeostasis garanterar en perfekt balans.

Din kropp behöver en balans. Inte en balans så att du inte välter, men en balans som garanterar att din kropp är fortsatt god. Detta blir din kropp med hjälp av homeostas.  Hur gör kroppen för att upprätthålla homeostas och låta oss vara så friska som möjligt?

I mitt fall så har jag hittat min homeostas, min kropp talar om för mig när jag är hungrig eller när jag gjort av med mer energi än jag laddat mig med. När jag äter rätt mängd av alla nutrienter så slipper jag sötsug och vansinnig hunger. men jag blir oxå sugen på sötsaker…då krävs det diciplin och målplanering. Ibland äter jag ändå det som står framför mig och då har jag valt det för att jag vill inte för att någon sagt åt mig att äta för att det finns. Jag har valt att låta kroppen hitta en vikt som den mår bra av och som jag kan hålla utan komplicerade dieter. Jag vill kunna njuta av mitt goa i livet. Dock väljer jag mina matlådor i veckorna och äter gärna en god lunch på stan när jag vill. Men skulle jag välja att alltid äta lunch på stan och äta allt som kommer i min väg så skulle min kropp inte hålla homeostas. Idag vet jag att jag lägger på mig mellan 2-4kg efter en helg men att det är borta på 4 dagar. Skulle jag då fortsätta äta som jag gjort efter ex en helg så skulle detta snart övergå till en övervikt som min kropp skulle fara illa av.

Jag har även valt att träna som jag gör för att jag tycker det är kul att utvecklas och älskar blandningen. Då måste jag även tillföra energi som gör att kroppen behåller sin homoestas och inte förlorar för mycket eller snabbt i vikt. Andra ingredienser är ju även sömnen. Jag behöver 7-9 tim för att känna mig frisk.

 

Större muskelnedbrytning: Sömnbrist kan leda till en mer katabol(nedbrytande) hormonmiljö med minskad insulinkänslighet, ökad kronisk låggradig inflammation och minskade nivåer av testosteron och IGF-1 – två anabola (uppbyggande) hormoner.  Sömnbrist verkar påverka hormonerna som styr vår hunger, så att du blir hungrigare och mer sugen på skräpmat

Vad gäller ”hungerhormonet” adiponektin så är det väntat att det ökar av en fettminskning då det är ett hormon som hjälper oss upprätthålla vikthomeostas genom att öka aptiten och minska vår energiförbrukning efter en viktnedgång. Kort och gott – en av bovarna bakom att nästan alla återfår sin tidigare vikt igen efter en viktnedgång.

Detta är viktigt att komma ihåg. Kroppen letar hela tiden efter homeostas. Så om du ska gå ner i vikt håll dig till en viktminskning på 0,5-1kg om du ska behålla muskler och för att kroppen ska hinna med att upprätthålla reglerna för homestas.

Nu är jag lite nyfiken på om min bästa homeostas är vid 75 kg eller 72kg eller rättare sagt vad händer om jag minskar midjemåttet från 77cm till 72cm. Har ett litet projekt på gång men det kommer att ta sin lilla tid. typ 8-12 veckor. Eftersom jag gör detta så långsamt som möjligt och samtidigt bygger muskler så är vågen oväsentlig.

Återkommer här med mer hur jag göroch tankar som dyker upp.

Trevlig helg!